3D Yazıcı İle Basılmış Vejetaryen Et Gıda Sektörünü Nasıl Etkileyecek?
3B yazıcı teknolojisi tüm hızı ile gelişmeye devam ederken, endüstriden ciddi anlamda ilginç haberler gelmeye devam ediyor. Üç boyutlu yazıcı kullananlar ve sektörden haberi olanlar, 3D yazıcı teknolojisinin pek çok alanda kullanıldıklarını biliyorlar. Uzay ve havacılık teknolojileri, yapı sektörü, sağlık sektörü ve özellikle protez üretimi, 3B yazıcı ile mümkün. Elbette, üç boyutlu yazıcı teknolojisi tarafından şekillendirileceği düşünülen bir diğer sektör olarak, gıda endüstrisi gösteriliyor. Bununla beraber, üretilmiş özel 3B yazıcı modelleri çikolata ile harika baskılar yapabiliyor veya kahvenizin üstüne fotoğrafınızı basabiliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İspanya’dan gelen bir haber, üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile ilgili ne gibi gelişmelerin meydana geldiğini bizlere çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Novameat Of Barcelona adlı firma, ürettiği özel 3B yazıcı ile biftek basabiliyor! Evet, yanlış okumadınız. Çikolata veya buzdan bir heykel değil, kahve veya pasta değil... Bildiğiniz “biftek” ve bildiğiniz “et”. Peki, üç boyutlu yazıcı ile biftek basabilmenin getirileri neler? 3D yazıcı ile basılmış vejetaryen et, gıda sektörünü nasıl etkileyecek?
3D Yazıcı Ve Baskı Teknolojisi, Hayvancılık Sektörünü Değiştirebilir.
3B yazıcı teknolojilerinin pek çok endüstriyi derinden etkileyeceği 3D yazıcı kullanan – kullanmayan herkesin malumu. İlerleyen yıllarda aerogel gibi hafif ve sağlam malzemeler ile “basılmış” uzay araçları ve uydular, kâinatın sınırlarını zorlamamıza imkân verecek. Pasta şefleri büyük ihtimalle işsiz kalacak ve özel pastalar, sandviçler, burger veya kahveler üç boyutlu baskı ile sofralarımıza konuk olacaklar. 3D yazıcı teknolojisinin derinden etkileyeceği bir başka sektör de diş estetiği. Farklı malzemelerle eksik dişler, kısa bir zamanda basılabilecek. Çimento veya benzeri yapı ürünlerini bir tür baskı malzemesi olarak kullanan devasa 3B yazıcı modelleri sayesinde “evsizlik” tarihin tozlu sayfalarındaki yerini alabilir. Peki, 3D yazıcı ve baskı teknolojisi hayvancılığı nasıl etkileyebilir? 3B yazıcı teknolojisi ile hayvancılığın ne ilgisi var?
3D baskı teknolojisi, günümüzde dünyanın karşı karşıya olduğu pek çok sorunun çözümü olarak görülüyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, özellikle sağlık sektöründe bu teknoloji oyunu tamamen değiştirebilir. Peki ya hayvancılık? Onu da açıklayalım. Dünyanın gelecekte karşı karşıya olduğu en ciddi sorunlardan birisi de artan dünya nüfusu nedeniyle gıda ve içme suyuna erişim. Günümüzde özellikle Hindistan gibi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde bu sorunlar şimdiden kendisini göstermeye başladı bile. Kulağa garip gelse de, artan şehirleşmeye bağlı olarak tarım arazilerinin küçülmesi ciddi açlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. İşte tam da bu noktada, 3D yazıcı teknolojisi insanlığın yeni umudu olabilir.
Üç boyutlu yazıcı teknolojileri sayesinde vejetaryen et basmamız mümkün. Böylece, hayvancılığın karşı karşıya olduğu çoğu problemin üstesinden gelebiliriz. Günümüzde, hayvancılık ile ilgili pek çok sorun bulunuyor. İlk olarak artan şehirleşme, tıpkı tarımda olduğu gibi hayvancılığı ciddi anlamda zor bir hale getiriyor. Bununla beraber, özellikle büyük baş hayvanların gaz atıkları ciddi metan salınımı meydana getiriyor ve soluduğumuz havanın temizliğini ciddi anlamda etkiliyor. Tam da bu noktada, 3D baskı yapabilen özel yazıcılar devreye giriyor ve en az orijinali kadar lezzetli “biftekler” basabiliyor.
3D Yazıcı İle Et Basmak
3D Yazıcı ile hayvansal ürün basmak, oldukça ilginç bir fikir. Bu tip yazıcıların özellikle vejetaryenler için pek çok avantajı bulunuyor. 3D yazıcı ile basılmış biftek, lezzet olarak çok şey sunuyor ve baskı sırasında tamamen bitkisel lifler ve malzemeler kullanıyor. Geçtiğimiz günlerde, bir başka Avrupa Ülkesi olan İngiltere’den, vejetaryenler için üretilmiş “yumurta” üretildiğini duymuştuk. Ancak bu ürünle ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Novameat İş geliştirme müdürü Alexandre Campos tarafından Reuters’e verilen demeçte ise, “sahte et” veya “bitkisel et” önümüzdeki yıl pek çok restoranda müşterilere sunulabilir. Bitkisel et, sadece dünyadaki çeşitli sorunları ortadan kaldırmakla kalmayacak. Nispeten normal hayvansal ürün ve sığır etinden daha sağlıklı ve hesaplı olduğu için, uzay çalışmalarından savunma sanayiine kadar pek çok şeyi değiştirecek. Bitkisel lifler kullanarak tat, lezzet ve doku bakımından bildiğimiz ete – bifteğe benzeyen gıda ürünleri basmak ve bunun için üç boyutlu baskı veya üç boyutlu yazıcı teknolojilerini kullanmak kulağa garip gelebilir. Ancak fikrin çok da yeni olmadığını da burada belirtmekte fayda var.
3B baskı ve bağlı teknolojilerden önce “soya” bu tip bitki tabanlı hayvansal ürünlerin üretiminde kullanılıyordu. Soya eti, soya köftesi gibi ürünler tükettiğimiz etin tat ve kokusunu bizlere sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda zengin b12 içeriği ile özellikle bitkisel gıda tüketmeyi tercih edenlere büyük kolaylıklar sunuyordu. Yani 3D yazıcı ile bitkisel malzeme ile et basma fikri, kulağa bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi görünüyor olsa da, aslında çok da yeni bir konsept değil. Günümüzde özellikle Hindistan gibi hayvansal gıda tüketiminin sınırlı olduğu ülkelerde soya ve tofu kullanılarak et ve benzeri hayvansal gıdaların üretildiğini biliyoruz. Belki de bu yüzden, 3D baskı ile et basma konsepti ile en çok ilgili olan ülkelerin arasında Japonya ve Hindistan gibi ülkeler geliyor.
3D Baskı İle Et Üretme İşlemi Nasıl Gerçekleştiriliyor?
3D et veya “bitkisel et” tamamen bitki veya sebze tabanlı malzemeler kullanarak baskı yapıyor. Yani günümüzde üç boyutlu baskı için kullanılan Filamentlerin yerini sebze veya çeşitli bitkilerden elde edilmiş baskı malzemeleri alıyor. Bildiğiniz gibi, standart 3B baskı araçlarında bu malzeme ısıtılarak üç boyutlu evrende doğru noktaya enjekte ediliyor ve malzeme çabucak soğuduğu için katılaşması zaman almıyor. Katılaşma, meydana getirilmek istenen üç boyutlu nesnenin ortaya çıkmasını sağlıyor.
3B baskı ile üretilmiş biftek ve et için de benzer bir üretim teknolojisi kullanılıyor. Novameat Firması’nın sitesine ve sosyal medya hesaplarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Firma çalışanları lezzet, doku ve besin değeri bakımından bitkisel etin, gerçeğinden ayırt edilemediğinden söz ediyorlar. Benzer bir çalışma, Japonya’da gerçekleştiriliyor. Japon bilim insanları, besin değeri yüksek olan deniz yosunu gibi ürünleri bir tür baskı malzemesi haline getirerek 3D baskı ile biftek basma fikri üzerinde çalışıyorlar.
Üç boyutlu baskı teknolojileri ile biftek veya et basmak mümkün olursa, sadece hayvancılık ile ilgili değil, belki günümüzde dünya sağlığını ciddi ölçüde etkileyen obezite gibi sağlık sorunlarının üstesinden de gelinebilir. Hatta geçmişte hayvansal gıdalar nedeniyle günümüzdeki Koronavirüs Salgını gibi insanlığı tehdit eden Kuş Gribi veya Deli Dana gibi hastalıklar, adeta tarih olabilirler. Bildiğiniz gibi, dünyadaki pek çok kişi, Koronavirüs Salgını için “yarasaları” suçlamıştı. Yarasaların fizyolojik olarak insanlara benzemesi ve daha pek çok unsur, hastalığın bu tip hayvansal gıdalardan kaynaklandığını gösteriyor. Eğer, 3D baskı ile basılmış et ve biftek gibi hayvansal gıdalar yaygınlaşırsa, bu tip hastalıkların önüne geçilebilir.
3B Baskı İle Et Basmak Hangi Sorunları Çözebilir?
3D yazıcı ile et veya hayvansal gıda basmak, aynı zamanda endüstriyel hayvancılığa geçememiş pek çok Afrika Ülkelerindeki açlık sorununu da ortadan kaldırabilir. Bildiğiniz gibi Afrika, özellikle endüstriyel tarım veya hayvancılık için çok uygun bir coğrafya olsa da, pek çok ekonomik ve sosyo-politik etmen, bu tip coğrafyalarda endüstriyel hayvancılığı imkânsız kılabiliyor. Üstelik büyükbaş hayvancılık gibi üretim faaliyetlerinin kendilerine has pek çok problemi mevcut. Veteriner eksikliği, hayvan hastalıkları, temiz suya erişimin kısıtlı olması, soğutma veya depolama gibi sorunlar, Afrika Kıtası başta olmak üzere özellikle dağlık arazilerde hayvancılığı imkânsız hale getirebiliyor.
3B yazıcı ile et basmak, kulağa çok hoş bir fikir gibi gelmeyebilir. Ancak bu tip bir üretim faaliyeti, diğer gezegenlerdeki kolonileşme çalışmaları için ciddi oranda destekleyici olabilir. Böylece Mars veya Ay’da, tarım ve hayvancılık için geniş araziler bulunmasa dahi, et ve hayvansal gıda üretimi gerçekleştirilebilir. Belki de ilerleyen yıllarda sadece dana eti değil, koyun eti veya tavuk eti de basılabilir. Şimdilik, 3B baskı ile et üreten firmaların bizlere sundukları ile yetinmek zorunda kalacağız. Bu tip çalışmaların bir diğer artısı da, edinilen tecrübelerin insan doku ve organları basmak konusundaki çalışmalara ciddi oranda destek vermesi. Çünkü uzun yıllardır özellikle Kuzey Amerika’da, çeşitli “basit” insan uzuvlarının basılması üzerinde çalışıldığı biliniyor. Yani 3B yazıcı ile et basmak, 3D yazıcı ile organ basmakla ilgili pek çok konuda bizlere yardımcı olabilir. Bakalım, Novameats gibi Firmalar, ilerleyen yıllarda bizlere ne gibi sürprizler sunacaklar?