3D Yazıcı Teknolojileri Gıda Sektörünü Nasıl Etkileyecek?
Sahip olduğu yenilik gücü ile 3D yazıcılar, günümüzün en önemli ve yenilikçi teknolojileri arasında yer alıyorlar. Sadece oyuncak veya ayakkabı gibi tüketici ürünleri pazarında değil, firmalar tekstil ve gıda endüstrisindeki rekabetten de elleri boş dönmemek için en yeni teknolojileri en hızlı şekilde kullanmaya özen gösteriyorlar. Gıda sektörü uzun zamandır doğada çözünebilen maddeler ile üretilmiş ambalajlar üzerinde çalışıyor. Gerçekten de özellikle ABD’de, paketli gıdaların çevreye verdikleri zarar ölçülebilir olmaktan çok uzak. Bununla beraber gıda sektörünün ve bu sektörün önde gelen firmaları arasında yer alan Burger King, McDonald’s, Starbucks gibi devlerin en fazla öncelik verdikleri konuların başında 3D baskı veya 3D yazıcı teknolojileri geliyor. Kulağa hayal gibi gelebilir ancak usta aşçıların veya tatlı ustalarının ellerinden çıkmak yerine 3D yazıcı ile basılmış bir keki yemek veya hamburgeri mideye indirmek, işten bile değil. Peki, 3D yazıcı teknolojileri gıda sektörünü nasıl etkileyecek? Ya da daha doğru bir soru olarak şunu soralım; daha şimdiden mutfaklarda pişirilmek yerine özel 3D yazıcı modellerinde “basılmış” gıdalar hayatımızdalar mı? Gelin, hep birlikte bu sorulara cevap verirken aynı zamanda lezzetli bir yolculuğa çıkalım.
Bilimkurgu Değil, Gerçek
Günümüzde gıda sektörünün devlerine hizmet veren pazarlama ve reklam uzmanları, bilim adamları bu sektör ile ilgili yeniliklere her geçen gün bir yenisini ekliyorlar. İlerleyen yıllarda vejetaryenler için özel yumurtalar, etler, hamburger köfteleri hayatımızın önemli bir parçası haline gelecek. Yine şekersiz ve glütensiz beslenme trendleri popüler olurken aynı zamanda dünyayı bekleyen açlığa karşı firmalar şehir tarımı, dikey tarımcılık, tarım makineleri otomasyonu gibi teknolojiler üzerinde çalışmaya başladılar bile. Uzmanların dikkatini çelen bir diğer yenilik de elbette 3D yazıcı teknolojileri. Peki, gıda sektörü ile 3D yazıcı teknolojileri arasında ne gibi bir bağlantı var? 3D yazıcı cihazları gıda endüstrisini nasıl etkileyebilir?
3D yazıcı teknolojileri, pek çok alanda kullanılabilecek yenilikçi ve kalıpları kıran bir teknoloji trendi olarak görülüyor. Basit oyuncak, figür ve modellerin basımı için kullanılan malzemelerin basım süreçlerinde yarı – sıvı formları ile kullanılmaları, gıda sektörü için harika. Çünkü gıda sektöründe katı olarak tüketilen yiyecekler çiğ halde iken özel 3D yazıcı modelleri ile basılabilirler. Karmaşık mı geldi? Biraz daha basitçe anlatmaya çalışalım. Gıda sektöründe kullanılan çikolata, krema, köfte karışımı, püre ve karışımlar, 3D baskı teknolojileri ile kolaylıkla şekillendirilebilme özelliği taşıyorlar. Bunlardan özellikle çikolata, kullanılabilecek en iyi ve lezzetli malzemelerden birisi. Zaten günümüzde, çikolatadan harika heykeller veya üç boyutlu modeller, bu tip özel 3D yazıcı cihazları ile yapılıyorlar. Filament yerine çikolata çubuklarını kullanma fikri yeni gelebilir; ancak özellikle pastanelerde çeşitli pasta ve kurabiyeler için kullanılan çikolataya son şekli zaten üretim aşamasında verilir. Bu aşamaya kadar çikolata, kalıplar halindedir ve eritilmek sureti ile bu gıdalara çeşitli bazı şekiller verilir. Yani 3D baskı araçlarının çikolata üzerinde uygulayacakları işlemlere benzer bir işlem, şefler tarafından yapılır.
3D yazıcı teknolojilerinin ciddi anlamda değiştirmesi beklenen bir diğer gıda sektörü de kahveler. Bildiğiniz gibi, özellikle yeni nesil kahveler, tanıdık ve bilindik kahvelerden oldukça farklı olmalarının yanında artık daha da çeşitliler. 3D yazıcılar, özellikle kremalı veya köpüklü kahvelerin üzerine baskı yapmakta veya çeşitli modeller oluşturmakta kullanılmaya başlandı bile. Özetle, Starbucks’dan sipariş ettiğiniz Cappucino, her an çikolatan basılmış bir isimle size ulaşabilir.
3D Yazıcı Modelleriyle Gıda Basmak Veya Gıda Ambalajı Basmak
Uzmanlara göre, özellikle paketli gıdalar için üretilen “disposable” yani “kullan – at” ürünlerin çevreye verdikleri zararlar oldukça fazla. Bu ürünler için 3D yazıcı ile basılmış araçlar, çok daha çevreci olmalarının yanında daha uzun süreli bir kullanım sunuyor. İlk önce, bu tip “kullan – at” ürünlerin neden çevre için zararlı olduklarından söz edelim. Daha sonra, 3D baskı teknolojileri ile nasıl bir fark yaratılabileceğinden.
Kullan – at ürünler için gıda sektörünün baş belası tanımı yapılabilir. Özellikle üretimleri 19. Yüzyılın başında artan bu ürünler, çok sayıda ve büyük miktarlarda üretilmeleri ile biliniyorlar. Üstelik üretimde genellikle petrokimya malzemeleri kullanıldığı için bu tipten ürünlerin özellikle okyanuslara büyük zararlar verdikleri de biliniyor. Kullan at ürünler, çok sayıda; hatta aklınızın alamayacağı kadar çok sayıda ve miktarda üretiliyorlar. Çünkü bu ürünler çoğu zaman tek seferlik bir kullanım için üretiliyorlar. 3D yazıcılar, gıda sektörünün başına bela olan bu durumda çare olabilir. 3D yazıcıların kullanım alanı genişlerse, insanlar bir tür kâğıt tabak veya plastik çatal bıçak yerine 3D yazıcı ile bastıkları ve üstelik baskı malzemesi doğada çözünen içeriklerden üretilmiş basit modelleri kullanabilirler. Böylece, iki ana amaç yerine getirilmiş olur. Öncelikle, 3D yazıcı ile üretilmiş araç birden fazla kez kullanım sunar. İkinci fayda ise, 3D yazıcı modelleri içinb pek çok farklı malzemenin tercih edilebilmesi. Yani bu tip bir baskı süreci için doğada çözünen malzemeler tercih edilebilir. Böylelikle, çevre kirliliği ve özellikle de okyanusların kirlenmesi önlenebilir.
3D Yazıcılar Ve Gıda: Zahmeti Yok, Faydası Çok
Pek çok bilim adamı ve araştırmacıya göre, 3D yazıcı modellerinin gıda endüstrisine sağlayacağı katkılar oldukça fazla. Örneğin bu uzmanlara göre, 3D yazıcılar ile soya filizi veya besin değeri tohumlar, besleyici krakerlere daha zahmetsiz ve hızlı bir şekilde dönüştürülebilir. 3D baskı teknolojilerinin faydaları bununla da sınırlı değil; bu teknoloji özellikle pasta ve kek gibi şekillendirmesi kolay ürünlerde iş gücünü ciddi oranda azaltıyor. 3D yazıcı ile kremalı bir kek veya pasta yapmak zor değil; bununla beraber bir pasta ustası mükemmelliğe ulaşmak için uzun zaman harcamak zorunda kalırken, 3D yazıcı milimetrik bir mükemmellik ile pasta veya kek basabilir. Aynı şey özellikle alkollü içecekler için kullanılan buz veya dondurma karışımları için de geçerli.
3D yazıcı teknolojisinin gıda sektörüne sunduğu yeniliklerden bir diğeri de kişiselleştirilmiş ürünler. Bildiğiniz gibi, özellikle yeni jenerasyon kahve zincirlerinde karşılaştığımız bu eğilim devam edebilir ve 3D yazıcı ve bağlı teknolojiler, daha farklı lezzetler içeren, daha renkli daha kişisel gıda ürünleri basmak için kullanılabilir. Yine 3D yazıcı ve gıdalar üzerine yapılan bir başka çalışmada ise hedef, örneğin besleyici değeri yüksek olmasına karşın insanlar tarafından sıkça tüketilmeyen deniz yosunu, böcek proteini, mantar ve sporları gibi çeşitli malzemelerin gıda endüstrisindeki kullanım oranının arttırmak. Bu malzemelerin baskıya hazır Filamentler haline gelmeleri için ise çeşitli maya ve çözeltilerden faydalanılıyor. Uzmanlara göre, 3D baskı teknolojileri aynı zamanda çeşitli şekillere sahip meyve ve sebzelerin üretimini de mümkün kılarak, tarımda da ciddi bir devrime yol açabilir.
3D Baskı Gıda Sektörünü Sarsabilir
Gıda sektörü, günümüzde 3D baskı teknolojilerinden en çok etkilenecek iş alanlarından birisi gibi görünüyor. İlerleyen yıllarda bu sektörde çalışan pek çok insan, yemeklerin yapılması için baskı cihazlarının kullanılması sonucunda işinden olabilir. Yani bir barista veya pasta ustasıysanız, kemerlerinizi sıkı bağlayın. Uzmanlara göre, 3D yazıcı teknolojilerinin en çok etkileyeceği diğer sektör ve iş alanları olarak tekstil, tıp, diş hekimliği, oyuncak sektörü, uzay ve havacılık sektörü ve gıda sektörü sıralanıyor. Bakalım, ilerleyen yıllarda 3D baskı teknolojileri gerçekten de beklenen etkiyi meydana getirebilecek mi?