3D Yazıcı Teknolojisi Ve NASA
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA için yapay zekâ ve diğer teknolojiler kadar önemli olan gelişmelerin başında 3D yazıcı teknolojisi geliyor. Eğer, 3D yazıcı ile sadece oyuncak ve basit malzemelerin basıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü gelişen teknolojiye paralel olarak, günümüzde organik veya inorganik pek çok farklı şey basmak mümkün. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi, sunduğu bu esneklik ile sadece NASA’nın değil aynı zamanda geleceği kurgulamayı düşünen pek çok firma ve şirketin dikkatini çekiyor. Peki 3D yazıcı teknolojisi ve NASA arasında nasıl bir ilişki var? 3D baskı teknolojileri, uzayın bilinmeyen köşelerini keşfetmemizi sağlayabilir mi? Ya da sorumuzu biraz daha farklı bir şekilde soralım; 3D yazıcı teknolojisi havacılık ve uzay çalışmalarını nasıl ve ne şekilde etkiliyor? Geleceği planlamak isteyenler, uzayın sınırlarını keşfetme niyetinde olanlar, hazırsanız başlayalım.
3D Baskı İle Basılmış Parçalar, Marsta!
3D baskı ile pek çok farklı parça veya basit mekanizma üretilebilir veya “basılabilir”. Üstelik, NASA gibi kuruluşların ellerindeki teknoloji çok daha gelişmiş olduğu için bu kuruluşlar farklı türdeki materyallerle baskı yapabiliyorlar. Üç boyutlu baskı teknolojisi, uzun yıllardan bu yana NASA tarafından kullanılıyor. NASA’nın Mars’a yolladığı “NASA Perseverance Rover” adlı keşif robotunda toplamda 11 adet 3D yazıcı ile basılmış parça bulunuyor. Yani üç boyutlu baskı teknolojisi şimdiden uzayın sınırlarını zorlamaya başladı bile. NASA, her ne kadar 3B baskı teknolojisinin nimetlerinden olabildiğince faydalanıyor olsa da, 3D yazıcı teknolojilerinin gelişmesi için bağış yapmıyor. Kurumun amacı, 3D baskı teknolojisi ve diğer aşamaları olabildiğince hesaplı hale getirmek. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi hesaplı hale gelirse uydu fırlatmak veya roket üretmek gibi faaliyetler daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bugün, havacılık ve uzay çalışmaları konusundaki çabaları ile dikkat çeken Elon Musk gibi girişimcilerin de benzer bir amaca sahip olduklarını söylemek mümkün. 3D yazıcı ve baskı sonuçları, uzay uçuşlarını daha hesaplı bir hale getirebilir. Bunun için elbette önce bu teknolojinin tanınması ve yenilenmesi gerekiyor. NASA, 3D yazıcı teknolojisinin daha hesaplı bir hale gelmesi ile ilgili çalışmalar yapan firmalar için finansman sunuyor. İlerleyen zamanlarda, NASA imzalı çeşitli çok hafif ve dayanıklı malzeme türleri ile karşı karşıya olmamız mümkün.
3D baskı teknolojisi ve türevlerinde olmasa da, NASA’nın daha önce çeşitli malzeme teknolojilerinin gelişmesinde etkisi olduğu söylenebilir. Günümüzde özellikle tencere ve tavalar için kullanılan “teflon” gibi ileri seviye malzemelerde NASA’nın imzası bulunuyor. İlerleyen zamanlarda, 3B baskı teknolojisi ile ilgili bazı gelişmelerin altında yine NASA’nın imzasını görmek mümkün olabilir.
3B Baskı, NASA İçin Ne İfade Ediyor?
3B baskı ve 3D yazıcı teknolojisi, NASA için oldukça önemli. Kuruluş, 3D yazıcı teknolojisinin insanlığı uzayın bilinmeyen ve keşfedilmemiş noktalarına taşıyabileceğini düşünüyor. NASA’nın bağlı olduğu bu bakış açısı, üç boyutlu yazıcı teknolojisi için önemli. Çünkü 3B yazıcı ile ilgili geliştirilen teknolojiler, yöntemler ve elde edilen sonuçlar NASA için yeterli ve iyi ise, büyük ihtimalle dünyadaki diğer pek çok endüstri için de yeterince iyi olacaktır. Bu nedenle, günümüzde üç boyutlu baskı teknolojileri ile ilgilenen firma ve kuruluşlar, gözlerini NASA’ya çevirmiş durumdalar. Peki, NASA’nın 3B yazıcı teknolojileri ile ilgili sundukları yenilikler neler?
3D Yazıcı Eseri Roket Parçaları Ve NASA
3D yazıcı ve teknolojileri konusunda son derece ümitli olan NASA, geçtiğimiz ay Kaliforniya’da bulunan Aerojet Rocketdyne adlı şirketi satın aldı. Amaç, roket motorları için vazgeçilmez olan çeşitli bazı parça ve aksamları metal yerine 3D yazıcı üretimi parçaların denenmesiydi. Geliştirme ekibi, yeni roket motoru denemesinde üç boyutlu baskı teknolojisi ile elde edilmiş parçaları kullanmayı denedi ve başarılı oldu. Bir roket motoru, son derece karmaşık pek çok parça ve kısımdan meydana gelir. Yanma odası ve nozul, bu kısımlardan sadece birkaçıdır. Yapılan testlerde, 3D yazıcı ile basılmış nozul, soğuk püskürtme ve sıcak ateş testlerinden başarıyla geçti. Bu arada üç boyutlu baskı araçlarından çıkan kimi bazı çıktıların yaklaşık 3500 c dereceye ulaştığını da eklemekte fayda var. Bununla beraber Aerojet Rocketdyne, eskiden kullandığı metal gibi malzeme ve geleneksel üretim mekanizmaları yerine “eklemeli üretim teknolojisi” metoduna geçti. Sonuç, eskiden daha fazla zamanda ve enerji ile üretilen çeşitli bazı roket motoru parçalarının daha kısa zamanda ve daha hafif bir şekilde üretilmesiydi. Firma, aynı zamanda 3D yazıcı sayesinde parçaların daha hesaplı olarak üretildiklerini de ekledi.
3D Baskı Teknolojileri İle Mars’ta Yaşam Alanları “Basmak”
3D Yazıcı modellerinin büyük versiyonları, farklı baskı malzemeleri kullanarak evler ve yaşam alanları basabiliyorlar. Dünya üzerinde Çin, ABD ve diğer pek çok ülkede üç boyutlu baskı araçlarının devasa ölçekli benzerlerine rastlamak mümkün. Peki, aynı şeyi diğer gezegenlerde de yapabilir miyiz? NASA için sorunun cevabı kesinlikle evet!
3B Yazıcı modellerinin farklı türlerini kullanan AI Spacefactory, NASA’nın kısa zaman önceki bir soruna çözüm bulmayı başardı. Kısa zaman içinde, içinde yaşanabilir bir yaşam alanı basmayı başaran firma, NASA’dan büyük miktarda ödül aldı. Firma, baskı için günümüzde 3D yazıcı modellerinin çoğunda sıklıkla kullanılan PLA’ in “organik” temelli bir versiyonunu kullandı. Organik PLA Filament, bildiğimiz betondan 2 – 3 kat daha dayanıklı olmasının yanında aynı zamanda çeşitli darbe ve ani etkilere karşı da normal betondan 5 kat daha güçlü ve elbette daha hafif. Üç boyutlu baskı teknolojileri ile ilgili bu adım her ne kadar MARS gibi gezegenler için düşünülmüş olsa da, günümüzde pek çok inşaat firmasının da benzer bir yol izleyeceği bir gerçek. Özetle, yakın gelecekte doğada çözünebilen PLA temelli filament malzemesi kullanılarak üretilmiş bazı ev ve yaşam alanları, dünyanın farklı bölgelerinde yükselebilir.
3B Yazıcı İle İnsan Dokusu Basılabilir Mi?
3B yazıcı kullanarak organik doku basma fikri, ilerleyen yıllarda 3D organ nakli gibi bazı terimleri daha sık duymamıza neden olabilir. Gelecekte, insandan insana veya çeşitli hayvanlardan insanlara nakledilen organ veya dokulara olan ihtiyacımız kalmayabilir. 3B yazıcı ile insan dokusu veya organik doku basma projesi her ne kadar NASA’nın temel çalışmalarından birisi olmasa da, kuruluş bu alandaki çalışmalarını tüm hızı ile sürdürmeye devam ediyor. Yapılan çalışmalarla, insan karaciğer dokusu küp şeklinde basılabildi. Uzmanlar, 3D organ basma konseptinin özellikle tıp ve eczacılık alanlarını ciddi anlamda etkileyeceğini belirtiyorlar.
3D Yazıcı İle Ay’da İnşaat Projeleri
3D yazıcılar günümüzü ve özellikle de geleceği ciddi anlamda değiştirecek. Icon adlı bir firma, NASA için çeşitli inşaat projeleri hazırlamaya başladı bile. Proje “Project Olympos” ismini alıyor ve yüksek titreşimli radyo dalgaları ile dünya üzerinden çeşitli robotların kontrol edilmesi ile altyapısı tam yaşam alanlarının inşasını hedefliyor. Tüm bu anlatılanlar başarılı olursa, Ay’a ayak basmadan dünya üzerinden radyo kontrollü robot ve otomasyon sistemleri ile Ay’da yaşam alanları “basmak” mümkün olabilecek.